IMPRIETENESTE-TE CU RAUL SA NU DEVII SI TU CA EL !!!!


      Cand se intalneste prostul cu desteptul, frumosul cu uratul, cel bun cu cel rau, cel artagos cu cel calm se intampla un paradox.
Desteptul ia forma prostului, pa cand prostul ia forma desteptului, frumosul se urateste, minunandu-se de uratenia celuilalt, pe cand uratul se infrumuseteaza admirand frumusetea celui din fata sa. Cel bun judeca rautatea pana ce el insusi devine rau, pe cand raul ii ia locul.    
              Opusele trec unul in altul, iar acesta este un fenomen care are loc in intregul univers, ca si in universul psihologic omenesc. In felul acesta, devii ceea ce observi ca este altul si participi cu toata inconstienta la jocul suav, nebunesc, creativ, dar si transformator al dualitatii. Realitatea la forma observatiei, a perceptiei personale. Fenomenele obiective devin subiective, asa incat singura modalitate de iesire din subiectiv este aceea de a renunta la a-i atribui un lucru sau altuia calitati si defecte.
            Pe buzele noastre a incoltit tot mai mult intrebarea : "De ce oamenii au un gust atat de pentru senzationalul negativ, pentru rautate si pentru intoleranta?" Iar anii post-revolutionari au dezvaluit un roman fundamental intolerant, dornic de pedeapsa si de judecata aspra. Este limpede ca "romanul post-revolutionar" manifetsa uimire in fata rautatii si a intolerantei celorlalti , tocmai pentru ca el aspira cu intreaga sa candoare si uimire catre bunatate, dreptate, adevar, fericire, frumusete. Aspiratia catre valorile pozitive este cat se poate de recomandata, dar nu in forme exacerbate, capabile sa nasca fenomenul de polaritate adica se declanseze trecerea valorilor pozitive in valori negative.
          Sensibilitatea excesiva se transforma in duritate excesiva. Cel ce este bun pana la marginile bunatatii, devine rau pana la marginile rautatii. Fenomenul de polarizare se manifesta dincolo de vointa omeneasca.Natura insasi pare sa fi programat aceasta transformare pentru ca viata si fenomenele sale sa nu dispara prin dezechilibru.
In acelasi timp, fenomenul de polaritate marcheaza sfarsitul unei forme si inceputul unei alte forme. Logica noastra, nu are inca, instrumente suficient de puternice pentru a detecta logica mai ampla, ascunsa in umbra fiecarui fenomen, a fiecarei manifestari, a binelui sau a raului, a frumosului sau a uratului.
           Dincolo de judecata obijnuita, exista un dans al existentei, un suras amplu si candid al vietii care se dezvolta, se amplifica, se extinde si ia forma a ceea ce noi observam ca este.
          Obijnuinta de a percepe doar partea negativa a realitatii ascunde aspiratia noastra exacerbata catre partea pozitiva si respingerea completa a celei negative, la noi, daca stim sa tratam un caine cu respectul ce i se cuvine, sa-l mangaiem , sa-i dam atentie, este putin probabil ca el sa ne muste vrodata.
          Daca il tratam cu pietre, cainele sigur vine dupa noi si vrea sa ne sfasaie. Putem privi catre partile pe care am obijnuit sa le percepem ca fiind negative, la noi insine si la ceilalti, cu intelegerea pe care o avem fata de conditia  si situatia cainelui. Caci numai imprietenindu-te cu raul, ai sanse sa nu devii ca el. Si doar asa cainele devine prietenos, caci primeste iubirea ta , iar tu nu te transformi, psihologic, in caine.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu